Trappiano

Voor een kunstproject in Parijs heeft Embed de techniek ontwikkeld.

Een winkelcentrum in Parijs wilde graag een bijzondere trap hebben: een pianotrap. Deze trap ziet eruit als een piano, waarbij elke trede een toets is. Als mensen op de trap lopen, maakt de trap bij elke trede geluid. Het geluid klinkt precies als een piano.
Dit is een uniek kunstproject, waarvoor geen kant-en-klare trappen te koop zijn. Een externe partij heeft de trap gebouwd en Embed heeft de techniek voor de trap ontwikkeld en op maat gemaakt.

De foto van de trappiano is in Parijs gemaakt door Virginie van de blog Mes petites paillettes.

De techniek achter de trappiano

Embed wilde eerst weten of het mogelijk was om gewicht van mensen op traptreden te meten. Hiervoor heeft Embed een Proof of Concept (POC) gemaakt. Dit POC bestond uit enkele traptreden en prototype elektronica. Het POC bleek te werken. Embed heeft toen de elektronica ontwikkeld die meet of iemand op een trede staat. De elektronica werkt over de gehele breedte van alle 30 treden. Bij de elektronica heeft Embed ook software ontwikkeld, die ervoor zorgt dat de synthesizer in de trap een geluid afspeelt zodra iemand op een trede staat. Het geluid komt uit een luidspreker, die boven de trap hangt. Bijzonder aan de software is dat het een bootloader bevat. In elke trede zit een microcontroller waar software op staat. De bootloader zorgt ervoor dat alle 30 microcontrollers tegelijkertijd geüpdatet kunnen worden, zodat niet alle treden losgehaald hoeven te worden.

Nadat de elektronica en software af waren, heeft een installatiebedrijf de elektronica ingebouwd in de trap in Parijs. Na de installatie heeft Embed de trappiano gefinetuned.

Inmiddels is de trappiano in gebruik en hebben dagelijks honderden bezoekers plezier van het geluid dat de trap maakt.