Slimme energiemeter

Embed heeft een slimme energiemeter ontwikkeld voor Stichting ICT Ontwikkeling Groningen (SIOG). Consumenten en bedrijven gebruiken deze meter om op een eenvoudige en effectieve manier inzicht te krijgen in hun energieverbruik.

Waarom willen mensen energie besparen?

Tegenwoordig proberen veel bedrijven en consumenten energie te besparen. Dit doen ze niet alleen voor een lagere energierekening; energie besparen is ook beter voor het milieu. Hoe minder energie een huishouden verbruikt, hoe later de CO2 uitstoot van dat huishouden is.

Hoe helpt de energiemeter bij energiebespraring?

De meter meet de hoeveelheid energie die een huishouden verbruikt. De meter maakt de hoeveelheid verbruikte energie vervolgens inzichtelijk op een website. De klant kan de meter zelf installeren en de meter begint met meten. De meter stuurt de meetdata naar een centrale server. Via een website kunnen klanten de meetgegevens zien. Ze kunnen hun meetgegevens ook vergelijken met de meetgegevens van andere klanten. Verder is er mogelijkheid voor contact tussen de gebruikers. Het doel is om een online community te creëren waar klanten tips kunnen uitwisselen voor energiebesparing.

Het ontwikkelproces

Embed wilde SIOG laten zien dat het mogelijk is om een slimme energiemeter te ontwikkelen. Embed heeft de Embed prototyper gebruikt een prototype te realiseren; een proof of concept (poc). Met dit poc heeft Embed aan SIOG bewezen dat het mogelijk is om een slimme energiemeter te ontwikkelen. SIOG besloot daarop dat Embed de meter mocht ontwikkelen. Embed heeft een redesign gemaakt, gebaseerd op het prototype. Het redesign is kleiner, goedkoper en gemakkelijk om te produceren.

‘Fast prototyping’ zorgt ervoor dat Embed snel en gemakkelijk een proof of concept kan maken, zonder meteen het hele product te ontwikkelen.