Internet der dingen

“Een nieuwe ontwikkeling op elektronica gebied is dat straks alle apparaten met het internet én met elkaar verbonden zijn dankzij het ‘Internet der Dingen’. Het Internet der Dingen is een ontwikkeling waar Embed volop op inspeelt. Maar wat is het Internet der Dingen eigenlijk?”

Steeds slimmere apparaten

Vroeger stonden elektronische apparaten op zichzelf. Een tv zond programma’s uit, een rookmelder ging piepen bij brand en een tandenborstel… daar poetsten mensen hun tanden mee. Alle op zichzelf staande apparaten worden steeds slimmer. Ze zijn met het internet verbonden en kunnen met elkaar én met jou communiceren. Je kunt je tv bedienen met je telefoon, rookmelders geven automatisch een seintje aan de brandweer als je huis vol rook staat en je tandenborstel laat je via een smartphone app zien dat je niet vaak genoeg poetst. Dit wordt het ‘Internet der Dingen’ of ‘the Internet of Things’ genoemd, omdat allerlei dingen (elektronische apparaten) gegevens op internet zetten. Voorheen werd het internet door mensen gevuld met websites en met teksten en foto’s op social media. Nu zetten apparaten zelf, zonder dat wij ze daarbij helpen, gegevens op internet.

Overal informatie over je huis inzien

Een voorbeeld van een Internet der Dingen is de door Embed ontwikkelde trillingssensor, die bij mensen thuis staat en meet of hun huis trilt en beweegt. Bijvoorbeeld bij een aardbeving. Voordat het Internet der Dingen bestond, kon een trillingssensor wel trillingen meten, maar pas als je thuis was, kon je op het beeldschermpje van de meter aflezen of je huis getrild heeft. Met het Internet der Dingen, zijn de mogelijkheden oneindig. De sensor heeft geen beeldscherm meer maar geeft via internet alle gegevens aan een website door. Op die website kunnen mensen zien of hun huis trilt en beweegt. Of als een huis trilt door een aardbeving, dan stuurt de sensor een bericht naar de mobiele telefoon, schakelt de buren in om te controleren of alles in orde is en maakt laat via internet een kaart zien hoe groot het getroffen gebied is, omdat de sensor via internet ook verbonden is met alle andere trillingssensoren in de omgeving.

Alles in je omgeving bijhouden

We kunnen in de toekomst door Internet of Things alles in onze omgeving bijhouden en tellen. Dit geeft mensen controle en informatie over hun woon- en werkomgeving. In 2020 zijn er naar schatting 26 miljard apparaten via internet aan elkaar verbonden. Apparaten zijn niet langer op zichzelf staande dingen, maar zijn allemaal met het internet verbonden.

Op deze ontwikkeling inspelen

Embed speelt op deze nieuwe ontwikkeling in door de elektronica die we ontwikkelen geschikt maken om met internet in verbinding te staan. We denken actief met klanten me om hun ontwikkelingen gereed te maken voor het Internet der Dingen.